2024-05-05 Copenhagen Marathon

Anders K:

Så hade då dagen äntligen kommit!! Dagen då man förhoppningsvis skulle få betalt för all träning och allt slit man lagt ner under hela försäsongen med det STORA målet att äntligen gå under 3:30 på en Marathon!!

Men låt oss backa bandet närmare bestämt drygt 25 år, nämligen 1997 då jag mycket trött men nöjd gick i mål på Berlin Marathon på den då nya PB tiden 3.52 fast besluten att detta inte var något för mig således min sista mara någonsin…
Om någon sagt till mig att jag drygt 25 år senare skulle springa 3 maror inom loppet av ett år samtliga på en bättre sluttid så hade jag förmodligen idiotförklarat verderbörande.
Nåväl mer om själva uppladdningen inför loppet:
Ca 6 veckor före själva loppet beslutade jag mig för att göra något jag aldrig tidigare gjort nämligen att beställa ett par löparskor på nätet!! Efter att en viss herr Lundgren talat sig varm om ett visst somärke och modell så beslutade jag mig för att beställa ett par Under Armour Flow Velociti Elite, när skorna äntligen kom efter en vecka och det var dags att prova dem upptäckte jag till min förskräckelse att dom var för små!!! ☹ Så det blev till att skicka dem i retur, lite halvt panikslagen stod jag därför fyra veckor innan loppet helt utan några tävlingsskor. Lyckligtvis kunde min svåger (som håller på med idrottskläder och löparskor) hjälpa mig att införskaffa två par skor i rätt storlek dessutom till samma pris som ett par skulle kostat, så stort tack till Tomas för att han löste detta både snabbt och smidigt. Dags att testa de nya skorna, sagt och gjort det blev på en tisdagsträning och jag verkligen kände direkt att jag formligen flög fram!! En underbar känsla så check på skorna!!

Nu återstod vilken gel/näring samt hur mycket jag skulle inta på sjäva loppet vilket tidigare inte visat sig vara helt enkelt, jag har haft en hel del problem med att få i mig tillräckligt med energi vilket resulterat i att jag tappat enormt mycket speciellt de sista 10 km. Efter en del googlande föllvalet på en gel som heter Maxim som skulle vara skonsam mot magen sagt och gjort jag beställde 10 st 100 ml (Apelsin och Citron) som med gott resultat testades på sista långpasset så nu var jag redo för att ta mig an Köpenhamn Marathon!!
Nu gällde det bara att jag hade vädrets makter med mig så att det inte blev för varmt samt att man hade en bra dag då allt stämde.

Söndagen 5/5 Köpenhamn Marathon

Då var det äntligen dags för loppet, uppladdningen hade varit perfekt med mycket kolhydratladdning och dryck, jag fick dessutom erbjudande av Paul Brede att åka med honom till Köpenhamn så jag slapp kliva upp mitt i natten för att hinna med färja och tåg, istället blev jag upphämtad kl 06.50 för avfärd ca 30 min innan avfärd ringer min telefon och en något sömndrucken Johan Lundgren säger att han har försovit sig och undrar om han kunde åka med oss, det löste sig på ett bra sätt STORT TACK för skjutsen Palle!!
Efter en del strul med min uppkoppling på mobilen så lyckades jag äntligen fåt utt min nummerlapp och uppladdningen för själva loppet kunde börja. Ca 10 min före start stod jag och Paul Brede långt fram i vår startfålla en liten bit bakom 3:10 ballongerna, Pang!! ÄNTLIGEN dags för start, Palle rusade iväg i raketfart så jag beslutade mig för att släppa honom och genomföra mitt eget lopp, kom snabbt in i ett jämnt 4.40 tempo och det flöt på riktigt bra!! Intog min första gel efter ca 7 km. Vädret var perfekt med mulet ca 14 grader med lite vind kan inte bli bättre.. 😊
Passerade halva distansen på strax under 1:40 och det kändes mycket bra, men vis av erfarenhet så vet jag att en mara börjar först efter 30 km (som en klok man sa). Passerade 25 km samma tempo och samma känsla 😊, så kom den magiska 30 km fortfarande flöt det på bra tanken började smyga sig på att det här kan nog gå vägen!! Samtidigt kom oron över när kommer dippen för den kommer att komma någon gång under en mara. Passrade 35 km mattades något men fortfarande samma goda känsla, det komer att gå vägen!! 😊😊 nu gällde det bara att bita ihop (7 km kvar) efter ca 37 km dök en välbekant ryggtavla upp, jag hade kommit ifatt en mycket trött Paul Brede som nästan hade börjat gå, jag fick förnyade krafter och susade förbi honom och fick ett uppmuntrande tillrop:
” Du kommer att fixa PB lätt!!”
Efter ca 39-40 km kom dippen, kanske beroende på att jag fuskade lite med gelen i slutet (blev svårare och svårare att få i sig den) ☹☹, jag började dessutom att gå och vips var dom negativa tankarna tillbaka, en kämpande Palle kom tillbaka och lunkade förbi mig med förnyade krafter, jag tänkte dock att jag SKALL klara 3:30 så bara att bita ihop och börja springa igen, så dök ÄNTLIGEN det lååånga upploppet upp och efter omväxlande försök till spurt och promenad så gick jag slutligen i MÅL
Sluttid 3:24,17 och nytt PB med 17 min!!!! 😊😊
Trött men mycket nöjd!!! Efter loppet bröt ett riktigt oväder med ordentliga regnskurar ut så vi blev ordentlgt genomsura när vi skulle ta oss till duscharna efter diverse poroblem hittade vi Johan L och Tommy, vi tog beslutet att ta oss tillbaka till Palles bil utan att duscha eftersom regnet vräkte ner och det var packat med folk. Efter en sightseeing i Köpenhamn hittade vi äntligen till resurangen som hade bokat, sedvanlig hamburgare och öl intogs, hemma igen vid 18-tiden trött men mycket nöjd!!! Soffan lockade riktigt mycket så det blev horisontalläge på soffan.