2014-10-12 Chicago Marathon

Johan:

Klarblå himmel nästan ingen vind och ca. 12 grader. Chicago visar sig från sin bästa sida. Då hade det ju också varit lämpligt att även jag hade gjort det. Vaknar kl. 4.20 hemma hos min brylling Eileen med en halssveda som gjorde det nästan omöjligt att svälja. Skit också. Här har man gått och bekymrat sig över en värkande hälsena i nästan en månad och så får man det här.

Efter en lättare frukost med müsli och juice tog jag sedan en karta halstabletter som jag satt och sög på i bilen ända in till Chicago (1 timme). Hade bokat parkering i närheten av Millennium Park och det var väldigt smidigt bortsett från att jag råkade köra in i fel parkeringshus först.

I startområdet var det naturligtvis fullt med folk men det var fortfarande mörkt. Hittade en bajamaja och här hade man ju önskat att det fanns någon form av ljus. Jag går inte in på några detaljer här men jag fick gjort vad jag skulle där. Lite missmodig och tvivlande var jag på mig själv med en halsveda som inte ville ge med sig och den riktiga löparglädjen infann sig inte. Jag beklagade mig i SMS till Tant G och hon skrev att “man åker inte hela vägen till Chicago för att få halsont samma dag som man skall springa”. Hon har så rätt men när hon i nästa SMS skrev att “har du inte feber så kan du springa”. Den meningen gjorde att jag fick en total nytändning. OK, jag skall starta och göra mitt bästa. Lämnade in min ombytespåse och vandrade ner mot starten på Columbus Drive. Snackade med en annan svensk i fållan som hade siktet på 3.10. Han gick i mål på 3.28. Och snacka skall man inte göra när det sjungs amerikanska nationalsången, då får man ilskna blickar.

Som alla sådana här storlopp så går det att börja springa direkt efter att man passerat startmattan. Nu startade jag i corral C och det fanns ända ner till K så jag kan ju inte svara för hur det fungerar längre bak men där är väl ambitionerna inte lika uppskruvade. Efter bara några hundra meter så fortsatte det lätt ner i en vägtunnel som gjorde att GPS´en inte tyckte det var så kul. Svor lite över att första km blev lite för snabb men valde ändå att ligga kvar med ungefär samma fart. Farthållarfolk sprang det överallt med sin måltid som budskap på ryggen. Jag tror jag sprang förbi ett 20-tal 3.30-gubbar men det dök upp fler hela tiden. Ibland blev det lite patetiskt när man i blickfånget hade farthållare med fyra olika sluttider som mål. Jag valde att strunta i alla dessa och göra mitt eget lopp.

Första halvan gick på 1.41,39 och det kändes fortfarande väldigt bra så jag valde att försöka springa vidare i samma tempo.

Vätskekontrollerna var inte att leka med. Uppskattar att de var minst 200 meter långa och med service på båda sidorna. 22 sådana fanns det och helt spontant tror jag att en station hade mer funktionärer än hela Helsingborg Marathon. Respekt. Och de fungerade klockrent, ingen trängsel, bara att ta en mugg, susa vidare och sedan eventuellt en mugg vatten längre fram innan man drog vidare. Loppet trummade på bra även på sista halvan och jag kände egentligen ingen trötthet någon gång vilket indikerar att jag förmodligen hade kunnat springa fortare. När jag susade förbi en farthållare märkt 3.05 så insåg jag att han hade nog mer problem med sin hälsena än vad jag hade för om sanningen skall fram så var nog halsen mitt största bekymmer.

Avslutningen på loppet är lömsk. Skylten 800 m kvar kändes befriande men när det var 400 meter kvar var där en ganska motbjudande uppförsbacke innan det vände norrut mot upploppet som var ganska kort. Servicen efter loppet är fantastisk och följer man bara rådet att inte stanna och sätta sig precis efter målgång så går allting smidigt. Skönt var det att efter att man hämtat sin påse bara få sitta på en bänk, njuta av utsikten, snacka med andra löpare och trycka i sig återställarföda och dryck.

Sluttiden 3.22,38 får jag väl vara nöjd med efter omständigheterna men det hade varit kul att komma till start till ett sådant här lopp när man är helt problemfri. Är det möjligt? Ja, jag tror det men utan Tant G’s kommentar hade jag förmodligen inte gått i mål idag.

IMG_2331

Tid: 3.22,38 Plats: 3406/40567